Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
5 db egész tojás
4 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál porcukor
csipet só
Töltelékhez:
kb.: 30 dkg birsalma
cukor
zöld dió lekvár
kekszmorzsa
vaj
Elkészítés
Friss tésztát készítünk. A lisztet a tojásokkal, az olíva olajjal, a porcukorral és a csipet sóval kidolgozzuk, majd hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A birsalmákat megpucoljuk, a magházaikat kivágjuk és citromos vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd ízlés szerint megcukrozzuk és botmixerrel pépesítjük, de nem szükséges tökéletesen pürésíteni, maradhat enyhén darabos. Hozzáadjuk a zöld dió lekvárt. Hűtőbe tesszük, mert a hűtéstől krémesebb lesz az állaga, ami a töltésnél fontos.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtófával, vagy géppel körülbelül 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és vékonyan megkenjük felvert tojással, majd elkezdjük megtölteni. Széles csíkokra vágjuk, majd egy kiskanál pürét ráhelyezünk az egyik tésztacsíkra, majdnem a szélére. A csücskét megfogjuk, áthajtjuk a tölteléken, háromszögre, levágjuk a rövidebb oldalánál, és a széleit jól lenyomkodjuk. Folyamatosan haladunk végig a csíkon, egyesével készítve a derelyéket.
Bő forrásban lévő vízben kifőzzük. Darált, kevés vajon pirított édes keksz morzsába forgatjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.