Hozzávalók:
4 főre
70 dkg bárányhús darálva, zsíros részekkel együtt
egy kávéskanál só
frissen őrölt bors
ízlés szerint zöld fűszerek
A darált húst keverjük alaposan össze a fűszerekkel, majd formázzunk belőlük 4 egyforma pogácsát. Mindkét oldalát süssük ki, majd tegyük mindegyik szeletet egy-egy kettévágott zsemlébe. Ízlés szerint az alábbi salátákból tegyünk a húsra.
Téli “tzatziki”:
Hozzávalók:
egy kisebb üveg savanyú uborka lereszelve
1 dl görög joghurt
két kanál krémsajt
2 kanál tejföl
1 gerezd zúzott fokhagyma
friss kapor
pár csepp citromlé
só
bors
A hozzávalókat keverjük össze egy tálban és felhasználásig tartsuk hűtőben.
Újhagymás reteksaláta:
Hozzávalók:
1 szép csomag apró hónapos retek
2-3 szál friss újhagyma
1 fél citrom leve
friss petrezselyem
só
1 csipet cukor
bors
0,5 dl extra szűz oliva
Elkészítés
A retket gyaluljuk le vékonyra, az újhagymát vágjuk vékony karikákra, keverjük össze, majd sózzuk meg őket.
A dresszinghez facsarjunk citromlevet egy keverőtálba, sózzuk, borsozzuk, egy csipet cukorral ízesítsük, majd folyamatos keverés közben adjuk hozzá az extra szűz oliva olajat.
Ezzel a dresszinggel és friss petrezselyemmel keverjük össze a retket és a hagymát.
Az aszalt paradicsomos majonézhez turmixoljunk össze olajban eltett aszalt paradicsomot az olajjal együtt, majd készítsük el mint egy rendes majonézt, csak a paradicsomos olajat használjuk hozzá. Jó minőségű bolti majonézből is megoldható, ahhoz a végén keverjünk lecsöpögtetett és apróra vágott aszalt, vagy szárított paradicsomot.